Spaghetti alla carbonara


Spaghetti alla carbonara

Hi ha diverses teories sobre els orígens dels spaghetti alla carbonara, tot i que en general s’accepta que pertanyen a la gastronomia romana. El perquè de la denominació “carbonara” ja és més discutit. Per una banda, es diu que podia haver estat un plat típic dels carboners. Altres pensen que és degut a que els queviures, antigament, es despatxaven juntament amb el carbó (la qual cosa no explica, aleshores, perquè tots els altres plats no es diuen també “alla carbonara”). Finalment, els més fantasiosos afirmen que la causa és el pebre negre amb què es condimenta, que, segons ells, recorda el polsim del carbó. Qui sap si aquestes teories tenen cap fonament. El que podem afirmar sens dubte és que, davant d’un bon plat de carbonara… Chi se ne frega!

Cost aproximat per ració: 1,2 €

Ingredients

 • 350-400 gr de spaghetti
 • 3 ous
 • 100 gr. de formatge pecorino o parmesà.
 • 200 gr de cansalada viada tallada a dauets
 • pebre negre
 • Sal

Preparació

 1. Posem 4 l d’aigua en una olla prou gran per bullir els spaghetti.
 2. Mentre s’escalfa l’aigua, fem suar els talls de cansalada en una paella grossa.
 3. Quan la cansalada sigui lleugerament torrada, la retirem del foc.
 4. Ratllem el formatge, batem els ous i barregem tots dos ingredients.
 5. Quan l’aigua bulli, hi tirem la sal (uns 10 g per litre) i, tot seguit, la pasta. Comptem el temps des que l’aigua reprèn l’ebullició i coem la pasta sempre amb l’olla destapada, respectant el temps que indica el fabricant.
 6. Un parell de minuts abans que els spaghetti estiguin cuits, agafem mig cullerot de l’aigua de cocció i el barregem amb la crema d’ous i formatge.
 7. Escorrem la pasta (sense esbandir-la amb aigua freda, si us plau!) i l’aboquem a la paella amb la cansalada viada. Donem un parell de voltes amb la forquilla de fusta.
 8. Immediatament hi incorporem la barreja d’ous i formatge, tot remenant fins que veiem que comença a espessir. Just llavors, hi afegim pebre negre acabat de moldre i servim.

Variants

Mai de la vida heu de posar nata o llet evaporada a la carbonara. Pitjor encara és com la preparen als Estats Units, on hi afegeixen pèsols, ceba, all, una pastilla sencera de mantega… Si voleu menjar carbonara, feu-la com els romans! És un plat nutritiu, que agrada a tothom i que és ben senzill de fer. Què més voleu? Només cal vigilar que els ous no es converteixin en truita. El condiment ha de tenir una consistència cremosa i vellutada.

4 pensaments sobre “Spaghetti alla carbonara

 1. Quina meravella! Jo he tingut el privilegi de viure a Roma cinc anys i un dia i aquest era un dels meus plats favorits. Fins i tot vaig indagar una mica sobre l’origen d’aquest plat tradicional amb ingredients que no són tan tradicionals ni tan italians (si vols un dia t’explicaré el que em sembla que “vaig descobrir”).

  Viatjo sovint a Itàlia i m’encanta la seva cuina que pot trobar-se en gairebé totes les seves trattorias (quan més antiga, pobre i atrotinada, millor). Tanmateix, l’any passat, que vaig anar a “donar” unes classes a la Universitat de Ferrara, vaig tornar decebut: aquestes trattorias estan desapareixent a poc a poc!

 2. Doncs m’encantaria saber què vas descobrir sobre la carbonara, Lluís! I quina sort, viure a Roma durant cinc anys… i un dia! Dit així, sembla una pena de presó, però em penso que devia ser tot el contrari. Jo vaig viure en un poblet del llac de Como durant gairebé 7 anys (un altre estil de paisatge i de gent). Allà és on vaig aprendre a cuinar i, per descomptat, a apreciar la bona cuina que (encara) es pot trobar arreu d’Itàlia.

 3. Telegràficament, perquè m’han operat de l’ull esquerre i no puc estar molt de temps davant de l’ordinador:

  A mi em van explicar que aquests espaguetis els van inventar els soldats americans a Itàlia, al final de la segona guerra mundial: “tiraven” sobre la pasta el que tenien, és a dir, ous i bacon, perquè no sabien cuinar com els italians.

  Ja sé que és molt poc romàntic, però m’ho va explicar un dels més prestigiosos crítics gastronòmics de Roma.

  Ciao!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.