Spaghetti alla puttanesca


Spaghetti alla puttanesca

La salsa puttanesca té uns ingredients 100% mediterranis: all, olives, tomàquets, anxoves, tàperes, bitxo, orenga… i un nom sorprenent, l’origen del qual ha donat lloc a hipòtesis tan diverses com improbables. Arthur Schwartz, autor de Naples at table, atribueix l’adjectiu “puttanesca” al fet que el propietari d’un bordell del barri espanyol acostumava a obsequiar els seus clients amb aquest plat, aprofitant la facilitat, el baix cost i la rapidesa amb què es prepara (no sabem si abans, per donar-los força, o després, perquè es refessin). Altres interpretacions menys fantasioses vindrien a dir que el nom és fruit de la casualitat o invenció d’algun restaurador especialment dotat per al branding. Naturalment, ens quedem amb la teoria de Schwartz.

Cost aproximat per ració: 1,6 €

Ingredients

 • 400 g de spaghetti Garofalo
 • Oli d’oliva verge extra
 • 3 grans d’all
 • 8 – 10 anxoves
 • 1 culleradeta de tàperes
 • 6 peperoncini (bitxos de Caiena)
 • 100 g d’olives negres sense pinyol
 • 400 g de tomàquets pera madurs
 • 1 culleradeta de postres d’orenga
 • Parmesà ratllat

Preparació

 1. Posem a bullir una olla amb aigua i sal (per cada 100 grams de pasta, 1 litre d’aigua i 10 grams de sal).
 2. Mentrestant, pelem els tomàquets i els tallem a daus petits, eliminant les llavors.
 3. Piquem també l’all ben petit, trinxem les anxoves i tallem les olives a rodanxes.
 4. Mentre es cou la pasta, escalfem oli en una cassola. Hi sofregim l’all i els peperoncini esmicolats amb els dits durant un minut.
 5. Llavors hi posem les anxoves, que aixafarem lleugerament amb la cullera de fusta. Al cap de 2 minuts, o quan les anxoves ja s’hagin desfet, hi aboquem les olives i les tàperes. Deixem coure 2 minuts més.
 6. Afegim el tomàquet, l’orenga i un cullerot de l’aigua de cocció dels spaghetti. Tapem la cassola i fem coure 5 minuts. Com que les anxoves són molt salades, no hem afegit sal, però ara seria el moment de tastar i rectificar si fos necessari.
 7. Colem la pasta i la barregem amb la salsa. L’hi deixem un parell de minuts, que s’impregni bé dels sabors.
 8. Servim de manera facultativa amb una cullerada de parmesà ratllat.

Variants

Proveu de fer aquest plat amb linguine, un format de pasta més típic la Campania, i ajusteu els ingredients de la salsa als vostres gustos. Jo no soc gaire amant de les tàperes, i per això n’he reduït la quantitat. Per contra, he carregat les tintes amb el picant.

2 pensaments sobre “Spaghetti alla puttanesca

 1. Es feia estrany que passés tant de temps sense que sortís aquesta recepta al teu blog, una recepta que, a més de deliciosa, és fàcil, ràpida i molt intuitiva, apta per a gent jove -o no tant jove- que s’inicia en la cuina i també per als poca-traces, malagradosos i d’altres espècies de l’«aquí te pillo, aquí te mato», amb ingredients presents inclús a les cuines més poc cuidades o, si més no, en segura existència al súper de baix. A més, l’exposes en el seu més clàssic estàndard, sense fantasies innecessàries, i les variacions personals (efectivament, per a mí està una fort mica de picant i un pèl curt amb les tàperes) son fàcils d’adaptar al gust de cadascú sense que desnaturalitzin ni la recepta ni el seu sabor bàsic. Enhorabona!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.