Sardines marinades


Sardines marinades

Segons escriu Josep Pla a El que hem menjat, “la sardina és el peix millor de tots els peixos que divaguen per les aigües amargues, sempre que es compleixin dues condicions: que arribin a taula en el moment adequat i que no s’abusi en menjar-ne. La sardina, fins i tot quan es troba en el moment de la seva màxima comestibilitat, no s’ha de menjar cada dia. Fatiga, cansa i, si és devorada amb golafreria —manera de menjar que en aquest país encara es pot veure!— és com una escopeta el tret de la qual surt per la culata. D’aquest peix, no se’n pot abusar, si no es vol arribar a resultats extravagants.”

Desconec quins són els temuts efectes que vaticina en Pla. Melangioses meditacions? Tendències a la misantropia? Sigui com sigui, fem-li cas. Moderem-nos i aprofitem que ara és el millor temps per menjar aquest peix. Començant a la segona quinzena d’abril i amb un moment culminant pel maig, la sardina “és grossa, grassa, greixosa, de carn dura però suau. És el moment d’enfrontar-s’hi d’una manera decidida i impel·lent.” Som-hi, doncs!

Cost aproximat per ració: 1,62 €

Ingredients

 • 20 sardines tallades a filets
 • 200 ml de vinagre blanc (de poma, si us agrada més suau)
 • Oli d’oliva verge extra
 • Sal i pebre

Preparació

 1. Dissolem 100 g de sal en 1 litre d’aigua calenta i la deixem refredar completament.
 2. Mentrestant, netegem els filets de sardina, eliminant totes les espines i les escates que hi pugui haver.
 3. Les submergim en l’aigua salada (i ja ben freda) durant 5 minuts. Aquest temps ja és suficient per dessagnar-les i treure’ls una mica la fortor.
 4. A continuació, les posem a marinar en vinagre durant uns 30 minuts.
 5. Les eixuguem del tot, les passem a una plata i les cobrim amb oli d’oliva verge extra fins l’endemà.
 6. Servim les sardines damunt d’una coca salada, d’una llesca de pa amb tomàquet o amb un acompanyament de verdures cuites o crudités.

Variants

Una bona opció per acompanyar les sardines és fer un tartar amb tomàquet carnós (tipus cor de bou) picat ben fi, i una ceba tendra tallada a làmines quasi transparents. Només cal barrejar aquests ingredients amb unes gotes d’oli extra verge i unes fulletes d’alfàbrega, i obtindrem el company ideal de la sardina durant els mesos de més calor.

2 pensaments sobre “Sardines marinades

 1. Quina bona idea, Rosa!! Saludable i estiuenca! A mi i als meus fills que no ens agrada el peix per les espines… sempre s’agraeix una recepta de filets nets i fàcils de menjar! Pero una pregunta: El procés de marinat ha de ser forçosament així com el descrius? Per simplificar, no es podria barrejar el vinagre amb l’oli i deixar-les fins l’endemà?

  1. Tingues en compte que el vinagre (o el suc de llimona) “cou” el peix. Crec que si deixéssim les sardines marinant amb el vinagre quedarien massa cuites, i amb un gust àcid massa predominant. Si les féssim escabetxades, el procediment seria un altre. També són bones (i a la brasa, insuperables, però sense barbacoa a l’aire lliure ni pensar-ho!)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.