Amanida de capipota (nervetti)

Amanida de capipota (nervetti)


Amanida de capipota (nervetti)

Avui els nervetti són un dels antipasti més refinats, però el seu origen és a la cuina pobra; concretament, a les osterie del Veneto i la Lombardia, on els preparaven per aprofitar les parts menys preuades de l’animal. Per fer la recepta original, caldria bullir genolls de bou o de vedella durant tres hores, desossar-los i tallar els tendons a bastonets, per després amanir-los amb una vinagreta. El procés no és gens complicat, però probablement ja us heu descoratjat només llegir-lo: els menuts i els temps de cocció llargs no sempre casen amb el ritme de vida actual. Anem arraconant la cuina de pobres, sense adonar-nos que és precisament així com ens empobrim! Per lluitar contra aquest procés, i així animar-vos a provar aquest plat, he optat per utilitzar capipota ja bullit. El trobareu fàcilment al mercat, conté igualment molta gelatina i no és gens feixuc de manipular. Si tot i això sou aprensius, i determinades peces de l’animal us fan recança, fixeu-vos que ni el cap ni la pota no són parts destinades a acumular greix. Són per tant molt magres, i en canvi aporten moltíssim col·lagen, una proteïna estructural que potser esteu pagant a preu d’or en forma de suplement alimentari. Ei, plantegeu-vos-ho!

Cost aproximat per ració: 1,3 €

Ingredients

 • 500 g de capipota de vedella ja bullit
 • 1 branca d’api
 • 2 pastanagues
 • 1 ceba de Figueres
 • 4 cogombrets en vinagre
 • 10-12 grans de pebre negre
 • 1 fulla de llorer
 • 4 cullerades de vinagre
 • 50 ml d’oli d’oliva verge extra (el més bo que trobeu!)
 • Julivert
 • Sal

Preparació

 1. Posem el capipota de vedella en una olla, tallat en quatre o cinc trossos.
 2. Hi afegim les pastanagues i l’api tallats com per fer brou, la fulla de llorer, els grans de pebre i dues cullerades de vinagre.
 3. Cobrim amb aigua i portem a ebullició (ja que la cocció prèvia no és suficient).
 4. Fem coure 1 hora tapat (o 20 minuts en una olla ràpida, amb pressió alta) i deixem refredar.
 5. Tallem la carn en làmines ben fines i la reservem.
 6. Tallem la ceba a juliana.
 7. Fem una vinagreta amb l’oli d’oliva, dues cullerades de vinagre, sal i julivert. Hi podem afegir també els cogombrets tallats, o bé fer-los servir sencers per decorar el plat.
 8. Barregem les tires de capipota, la ceba i la vinagreta.
 9. Servim l’amanida a temperatura ambient.

Variants

Si voleu convertir aquest plat en un primer, afegiu-hi unes mongetes blanques cuites. També podríeu tallar a bastonets una mica de pebrot (dels tres colors, per allò de la presentació…), i sumar-lo a la resta d’ingredients. Finalment, si us agrada el picant, no us priveu d’afegir-hi una mica de bitxo tallat ben fi.

2 pensaments sobre “Amanida de capipota (nervetti)

 1. t’he trobat per casualitat, buscant amanides de capipota (m’encanta la cuina dels menuts) i m’ha agradat molt el post, tant la recepta com els comentaris. m’he sentit molt identificat amb una filosofia que és la que crec que destil·la també el meu blog, en el qual per desgràcia ara escric molt poc. felicitats!

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.