Flam de taronja

Flam de taronja


Flam de taronja

Per fer-nos estalviar temps i preocupacions, ens han convençut que les postres industrials són la panacea. “Tu vas a la secció de refrigerats, agafes un pack de quatre flams i, apa! No cal ni prendre’s la molèstia d’abocar-lo en un platet. A cullerades directament de l’envàs de plàstic!” I sense adonar-nos de la tristor d’aquesta escena, amb el temps hem anat oblidant el sabor dels flams d’ou cuits al bany maria, el seu tremolor tan sensual i aquella textura llustrosa, ferma i alhora flexible, com d’organisme unicel·lular. No us sembla que és hora de recuperar aquestes sensacions? Doncs la solució és ben fàcil: la propera vegada que aneu al súper deixeu els flams al seu prestatge; compreu taronges i una dotzena d’ous!

Cost aproximat per ració: 0,25 € (surten 10 flams)

Ingredients

 • 150 g de sucre
 • 2 taronges
 • 8 ous
 • 250 ml de llet d’ametlles
 • 1 culleradeta d’aigua de tarongina
 • 1 pessic de sal

Per al caramel:

 • 6 cullerades de sucre
 • 3 cullerades d’aigua

Preparació

 1. Comencem engegant el forn a 170ºC i posant una olla amb uns 2 litres d’aigua (de l’aixeta) a bullir.
 2. En primer lloc, ens ocupem del caramel. Per fer-lo, posem un cassó amb el sucre i l’aigua a foc baix, sacsejant-lo de tant en tant fins que el caramel agafi una tonalitat de color mel. Aleshores el retirem del foc i el repartim entre 10 flameres.
 3. Ratllem la pell de dues taronges amb un ratllador ultra fi i la barregem amb el sucre. Maseguem aquesta mescla amb els dits perquè es desprenguin els aromes continguts a la pell de la taronja (ja veureu, quina olor tan intensa!) i reservem.
 4. Tot seguit espremem les taronges. Ens hauria de sortir aproximadament 1/4 de litre de suc.
 5. Trenquem 4 ous i els afegim a la barreja de sucre i ratlladura de taronja. Separem els rovells i les clares dels 4 restants i hi afegim només els rovells (les clares poden servir per una truita o per una merenga).
 6. Batem aquesta barreja amb unes varetes mentre hi afegim: el suc de taronja, la llet d’ametlles, la culleradeta d’aigua de tarongina i el pessic de sal. Ens ha de quedar una mescla homogènia però no excessivament escumada.
 7. Aboquem aquest líquid a les flameres.
 8. Col·loquem les flameres en una plata fonda que vagi al forn (la de les lasanyes és ideal) i emplenem aquesta plata amb l’aigua que hem portat a ebullició. Hem de deixar un parell de centímetres sense cobrir, per evitar que l’aigua entri dins els motlles i faci malbé els flams.
 9. Cobrim les flameres amb un tros de paper d’alumini i posem la plata al forn, amb calor a dalt i a baix, durant 50 minuts.
 10. Acabada la cocció i apagat el forn, deixem refredar els flams fins que es puguin posar a la nevera. L’ideal és esperar a l’endemà per menjar-se’ls.

Variants

La llet d’ametlla es pot substituir per llet de xufa, de nous o de civada, sempre que no tinguin sucre afegit. No utilitzeu llet de vaca (ni de soja, que no té gaire bon gust). També podríeu substituir l’aigua de tarongina per Cointreau o un licor similar i, evidentment, fer la mateixa recepta amb mandarines. Si preferiu fer un flam ben gros en lloc de 10 d’individuals, augmenteu la cocció a 1 hora o 75 minuts, depenent de la forma del motlle.

Us deixo també un parell de consells:

 • Ratlleu la pell de les taronges de manera superficial amb un ratllador especial per a cítrics de làmines super fines. Altrament, us trobareu en boca uns trossets de pell massa grossos, no precisament agradables. Si no disposeu d’un d’aquests ratlladors, podeu fer bullir la pell de la taronja (ben fina, sense la part blanca) en la llet d’ametlla i després deixar-la refredar i colar-la.
 • Procureu batre els ous a baixa velocitat per evitar que s’incorpori un excès d’aire en la barreja. Si entrés molt aire, obtindríeu més volum de líquid, l’hauríeu de repartir en més flameres de les previstes i després us trobaríeu amb la desagradable sorpresa que els flams, un cop cuits, s’haurien desinflat i baixat molt de nivell.

2 pensaments sobre “Flam de taronja

 1. moltes gràcies,

  El faré!

  Mercè

  Libre de virus. http://www.avg.com

  Missatge de sopars de duro del dia dc., 13 de març 2019 a les 18:09:

  > rosatamarit posted: ” Per fer-nos estalviar temps i preocupacions, ens han > convençut que les postres industrials són la panacea. “Tu vas a la secció > de refrigerats, agafes un pack de quatre flams i, apa! No cal ni prendre’s > la molèstia d’abocar-lo en un platet. A cullerade” >

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.