Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Bunyols de vent

Bunyols de vent

Els bunyols (o brunyols) de vent es menjaven dimecres i divendres, al llarg de la quaresma. D’aquesta manera es pretenia endolcir un període caracteritzat per una austeritat extrema en el menjar i en els costums. En els últims anys, però, hem anat deixant de banda tots els aspectes lligats al dejuni i l’abstinència quaresmal i, en canvi, hem mantingut els de caire festiu i gastronòmic, com la cassola de bacallà o els típics bunyols de vent, que us convido a provar. Afegim doncs –que no substituïm– plats a la nostra taula, i fem de la quaresma un període (encara) més opulent que la resta de l’any. Curiós calvari, el nostre…

Cost aproximat per ració: 0,22 € (en surten per 6-8 persones).

Ingredients

Preparació

  1. Posem al foc un cassó amb aigua, llet, llard, ratlladura de llimona, una culleradeta de sucre i un pessic de sal.
  2. Quan comenci a bullir, abaixem el foc al mínim i hi aboquem tota la farina de cop. Remenem amb una cullera de fusta fins que la pasta ja no s’enganxi al pot.
  3. Retirem del foc i aleshores hi afegim els ous, un per un. Cal remenar constantment i esperar que la massa absorbeixi un ou abans d’afegir-ne un altre.
  4. Quan la massa sigui llisa, la deixem reposar deu minuts.
  5. Mentrestant, escalfem una bona quantitat d’oli en una paella i ens preparem per fregir els bunyols.
  6. Posem la massa en una mànega pastissera amb un broquet llis i ample. Si no en tenim, utilitzarem un parell de culleres lleugerament untades d’oli per anar formant els bunyols.
  7. Quan l’oli arribi a la temperatura adequada*, anem tirant petites porcions de massa a la paella. Cal anar fregint els bunyols per tandes, i mantenir-los en moviment dins l’oli perquè es fregeixin de totes bandes.
  8. Amb una rasera, dipositem els bunyols fregits damunt de paper de cuina. Tot seguit, els passem cap a una plata amb 150 g de sucre, per arrebossar-los quan encara són calents.
  9. Els deixem refredar una mica, i servim.

* L’oli no ha d’estar ni massa calent, perquè els bunyols es cremarien de fora, ni massa fred, perquè absorbirien un excés d’oli. Si teniu un termòmetre de cuina, les indicacions resulten molt més fàcils: 160 °C.

Variants

Si voleu donar als bunyols aquell gust anisat tan característic, afegiu una mica de matafaluga a la massa. (Si no en teniu, mitja copeta d’anís també farà el fet). Per acabar de fer-los encara més temptadors, els podeu farcir amb crema pastissera o xocolata espessa. Feu-ho un cop freds i amb l’ajut d’una mànega pastissera.