Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Crema catalana

Crema catalana

Recordo els diumenges al pis del carrer València, quan els iaios venien a dinar. A més de preparar uns arrossos de conill i unes sarsueles memorables, la iaia tenia la ma trencada amb la crema. Esperàvem amb delit que aterrés a la taula aquella plata ovalada, plena a vessar d’una crema groga i perfumada, de la qual ens servíem a cullerades més que generoses: els uns de dalt, per agafar-la ben cremada; els altres, de sota, fins deixar la plata neta i rostada. La crema, encara avui, fa diumenge. I la podem fer cada dia.

Cost aproximat per ració: 0,80 €.

Ingredients

Preparació

  1. Separem 1/2 tasseta de llet. Posem la resta amb el canó de canyella i l’escorça de llimona al foc. Just abans que arrenqui el bull, apaguem i deixem que reposi uns minuts.
  2. Separem els rovells de les clares, que aquest cop no utilitzarem.
  3. Batem els rovells amb 150 g de sucre. Deixatem la Maizena en la llet que havíem apartat i la incorporem també a la barreja.
  4. Ho aboquem tot molt a poc a poc al cassó amb la llet.
  5. Tornem el cassó al foc i fem coure la crema a foc baix, sempre remenant i sense deixar que bulli.
  6. Quan tingui la consistència desitjada, o al cap d’uns 5 minuts, apaguem el foc. Traiem la canyella i escorça de llimona. Si cal, colem per eliminar-ne qualsevol resta.
  7. Aboquem la crema en una plata o en cassoletes individuals i deixem refredar.
  8. Just abans de servir, espolsem el sucre restant pel damunt i el cremem amb un ferro roent.
  9. Servim de manera opcional amb un parell de neules o melindros.

Variants

Proveu a posar un pessic de sal a la llet (molt poca quantitat: tot just 1/4 de cullerada de cafè). El gust salat és imperceptible, però notareu que s’intensifiquen els sabors de la canyella i la llimona.