Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Dorada en papillot

Dorada en papillot

Un dels atractius de comprar al mercat és poder veure com treballen els peixaters. Em fascina l’habilitat amb què netegen sèpies o espellen un peix gat, fent anar els ganivets amb l’energia i precisió d’un samurai. Mentre esperava distreta la meva tanda i vagava en disquisicions del tipus “per què n’hi diuen dorades, si són platejades?”, em vaig adonar que al blog encara no havia publicat cap peix al forn. És el moment de posar-hi remei, doncs, amb una de les receptes més fàcils i ràpides que conec.

Cost aproximat per ració: 4,70 €.

Ingredients

Preparació

  1. Escalfem el forn a 200 °C.
  2. Tallem els grans d’all a làmines, la llimona a rodanxes i la ceba tendra en juliana.
  3. Salem el peix per dins i el farcim amb all i una rodanxa de llimona.
  4. Posem la ceba tendra i una mica més de llimona damunt d’uns trossos de paper d’alumini, amb els quals embolicarem les dorades.
  5. Posem la llimona restant (2 o 3 rodanxes per peça) i un bri de julivert al damunt del peix. El ruixem amb una mica d’oli i vermut.
  6. L’emboliquem bé amb el paper d’alumini, de manera que no s’escapi el vapor.
  7. Coem al forn durant 20 minuts (una mica més si la peça és gruixuda).
  8. Servim immediatament, amb unes patates al caliu o una amanida.

Variants

Per ajustar-nos al pressupost (que avui ens hem saltat) podem utilitzar peix congelat. I no necessàriament de ració; els lloms de salmó o de lluç van la mar de bé. Dins del farcell també podem posar altres verdures: porro, pastanaga o fonoll en juliana, xampinyons tallats a làmines… i condiments com una branqueta de timó.