Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Flam

Flam

La primera imatge que jo associo a aquestes clàssiques postres no té res a veure amb la de la recepta que us proposo. És la del paquet de flan chino Mandarín que ma germana i jo consumíem en format XL fa més de quaranta anys. Entranyable, però industrial al cap i a la fi. Quan més endavant es van començar a comercialitzar els flams envasats, la mare ja havia entrat en la fase “hi ha vida més enllà de la cuina”, i l’opció de fer-los a casa va quedar descartada definitivament. Quina tristor, veure’ls desfilar tots per la nostra taula sense trobar-ne ni un que m’enamorés: el de vores estriades i caramel amargant; el d’ou, ple d’ulls i amb un tel a la base; el de formatge, espés i embafós com ell sol… Quina llàstima, haver de fer-se un mateix el primer flam casolà, per començar a valorar-lo com es mereix!

Cost aproximat per ració: 0,46 € (en surten 6, o l’equivalent a 700 ml).

Ingredients

Preparació

 1. Posem la llet en un cassó.
 2. Obrim la beina de vainilla amb la punta d’un ganivet i n’extraiem les llavors.
 3. Afegim les llavors i la beina a la llet, i li fem arrencar el bull. Tot seguit, apaguem el foc i deixem que reposi.
 4. Engeguem el forn a 150 °C i, per altra banda, posem a bullir uns 2 l d’aigua. Mentre tot això s’escalfa, prepararem el caramel.
 5. Posem 75 ml d’aigua i 125 g de sucre en una paella de fons gruixut.
 6. A foc mig-fort, anem sacsejant la paella perquè es dissolgui el sucre i es reparteixi bé el calor.
 7. Abaixem la flama i no remenem més fins que, al cap d’uns 10 minuts, el caramel tingui una tonalitat semblant a la de l’aram i una oloreta irresistible. No ens hem de passar d’aquest punt, si no volem que amargui.
 8. Repartim tot el caramel al fons de les flameres.
 9. Barregem els 100 g de sucre restants amb els 4 rovells i 2 ous sencers, fins que no quedi ni un gra de sucre visible.
 10. Colem la llet i la incorporem als ous amb sucre. Remenem aquesta barreja amb cura, procurant que no quedin bombolletes d’aire. A continuació l’aboquem a les flameres, deixant més o menys un centímetre sense emplenar.
 11. Per coure els flams al bany Maria, utilitzarem un recipient apte per al forn que tingui les vores altes (un motlle per lasanyes o similar).
 12. Col·loquem les flameres dins del recipient. Hi aboquem l’aigua bullint, fins que arribi a 1 cm. de les vores dels motlles, i tapem amb un tros de paper d’alumini.
 13. Enfornem 15 minuts. Retirem el paper d’alumini i deixem que els flams es coguin 15 minuts més.
 14. Passat aquest temps, la massa ja haurà quallat, malgrat que tingui una consistència elàstica i tremolosa. Tingueu fe.
 15. Deixem refredar completament els flams i els posem a la nevera durant 8 hores com a mínim.
 16. Per servir, passem un ganivet esmolat tot voltant el motlle i el capgirem sobre el plat.

Variants

Si no us agrada l’aroma de la vainilla, substituïu-la per un canó de canyella i l’escorça d’una llimona, com si féssiu crema catalana, o bé per dues cullerades de cafè instantani. Atenció: el caramel és molt calent i molt enganxifós. Si dubteu de la vostra habilitat o de la vostra sort, protegiu-vos amb una manyopla.