Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Galetes de xocolata

Galetes de xocolata

No sempre surt tot bé, a la cuina. Ni a la primera. Per sort, al blog no veieu els plats que s’esguerren o surten lletjos; les salses que es tallen o les masses que s’esquerden. (Bé, tampoc passa tan sovint…) Quan això ocorre, modifico la recepta, la repeteixo tants cops com faci falta, i no la publico fins que el resultat sigui del tot satisfactori. De vegades, però, aquest moment pot trigar molt en arribar… I això ho demostra el que, fins ara, ha estat el meu taló d’Aquil·les: les galetes.

En el meu periple a la recerca de les galetes “rodones”, n’he vistes de tota mena: algunes sonses i toves; d’altres més dures que rajoles… Fins i tot vaig recrear una erupció volcànica que es va escampar fins cobrir tota la plata del forn. Però cada cop que he dit “Mai més faré galetes!”, l’endemà mateix ja barrinava sobre els motius del fracàs i posava en pràctica alguna millora. Així que, finalment, la meva tossuderia i esperit de contradicció han produït el fruit que buscava: ben rodó, en tots els sentits.

Cost aproximat: 0,82 € per persona (en surten 16).

Ingredients

Preparació

  1. Cal tenir en compte que prepararem la massa de les galetes a l’avançada, i les courem l’endemà o passats dos o tres dies.
  2. En primer lloc, tamisem la farina, la sal i el bicarbonat.
  3. Amb un ganivet, tallem la xocolata a trossets irregulars d’uns 0,5 cm.
  4. Posem en un bol la mantega i el sucre. Els batem amb unes varetes o forquilla de fusta fins que el color de la mantega blanquegi una mica.
  5. Hi afegim l’essència de vainilla i l’ou, remenant fins que s’integrin en la massa anterior.
  6. Incorporem la farina. Remenem una estona més.
  7. Finalment, hi afegim els trossets de xocolata. Hem d’acabar de barrejar bé els ingredients, amb les mans o amb una cullera de fusta.
  8. Emboliquem la massa de les galetes amb paper film i la deixem a la nevera fins l’endemà, o fins a un màxim de tres dies.
  9. Quan sigui l’hora de coure-les, escalfem el forn a 180 °C i cobrim dues plates de forn amb paper o làmines de silicona especials per al forn.
  10. Traiem la massa de la nevera i la dividim per la meitat. Repetim el procés quatre vegades, fins a obtenir 16 fragments de pes molt similar. Formem boletes (com si féssim panellets) i les aplanem lleugerament perquè no rodin.
  11. Les distribuïm en les dues plates, separant-les al màxim, i les coem durant 15 minuts o fins que es comencin a daurar. Posem al forn primer una plata i després l’altra, no les dues a la vegada!
  12. Quan les traguem del forn, deixem que les galetes s’acabin de coure amb el calor residual de la plata. Passats uns 5 minuts, ja les podrem retirar i posar damunt d’una reixeta perquè es refredin.

Variants

En lloc de tallar manualment la rajola de xocolata, es pot fer servir xocolata en boletes, especial per fer magdalenes o aquest tipus de galeta. Això sí: és més cara, costa més de trobar i no hi ha tantes varietats. És una opció indicada doncs per als més mandrosos.