El pa de gingebre és un pa de pessic especiat, no excessivament dolç, que als països del centre i nord d’Europa apareix els dies freds de Nadal. Està emparentat amb el pain d’épices dels nostres veïns francesos o amb el Lebkuchen alemany. Forma part doncs d’una tradició que podríem anomenar “rebosteria del fred” que nosaltres, mediterranis, no cultivem per raons obvies; les mateixes per les quals preferim la sangria o la pomada ben freda en lloc del glög o del vi calent. Un mos de pa de gingebre, amb un te aromàtic, és un deliciós berenar, i alhora un viatge sensorial cap al nord.
Cost aproximat per ració: 0,60 € (en surten 6 racions).
Ingredients
- 250 g de farina
- 150 g de sucre morè
- 150 g de melassa
- 1 iogurt natural La Fageda (125 g)
- 115 g de mantega a temperatura ambient
- 115 ml d’aigua calenta
- 1 ou gros
- 1 cullerada sopera de gingebre mòlt
- 1 cullerada de postres de bicarbonat
- 1/2 cullerada de postres de canyella
- 1 pessic de nou moscada
- 1 pessic d’anís estrellat
- 1 pessic de sal
Preparació
- Encenem el forn a 175 °C.
- Preparem un motlle rectangular, d’uns 20 x 30 cm: untem una mica les vores i el fons, i el folrem amb paper de forn. (L’untem perquè el paper s’hi enganxi).
- En un bol mitjà barregem els ingredients secs: farina, bicarbonat, sal i espècies.
- En un bol més gros batem el sucre i la mantega tallada a dauets. Podem utilitzar la batedora elèctrica, amb les barnilles de muntar clares, a una velocitat baixa.
- Quan la mescla sigui homogènia, hi afegim l’ou.
- A continuació, hi afegim la melassa i el iogurt. Seguim batent. Semblarà que la mescla s’hagi tallat, però no: aquest és l’aspecte que ha de tenir (i aviat millorarà).
- Incorporem els ingredients secs al bol gros, tot remenant. Ara, la massa tindrà la consistència i el color d’un gelat cremós de torró.
- Finalment, hi afegim l’aigua calenta. Batem 1 minut més, fins que tot quedi homogeni.
- Aboquem aquesta massa al motlle que havíem folrat.
- La coem durant 40 minuts a la part central del forn.
- Un cop s’hagi refredat, ja podem servir el pa de gingebre (o embolicar-lo amb paper film per consumir-lo més endavant. Ben tapat, es conserva perfectament 4 o 5 dies).
Variants
La melassa, tot i que pot semblar un ingredient exòtic, es ven al Mercadona. Si no en teniu cap a la vora, però, podeu substituir-la per mel. També podeu aromatitzar la massa amb la ratlladura de 1/2 taronja, o amb trossets de gingebre confitat (que trobareu a qualsevol supermercat asiàtic). Una manera senzilla de presentar el pa de gingebre és amb sucre de llustre o xocolata negra ratllada pel damunt.