Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Pasta al pesto

Pasta al pesto

El pesto és un condiment aromàtic, colorit i 100 % mediterrani, que es prepara fàcilment i sense haver d’encendre el foc. Això sí, cal un morter i la paciència necessària per picar deu minuts sense esbufegar… O bé una batedora elèctrica i una actitud no tan primmirada envers la tradició culinària. El que us dicti la consciència! De fet, la paraula pesto significa precisament picada. I per tant, comprèn totes les preparacions que es poden fer amb el morter. No només aquest pesto genovès, verd i amb l’aroma intensa que li dóna l’alfàbrega, sinó també el sicilià, vermell per l’addició del tomàquet, o altres variants que incorporen ingredients com la sàlvia, les ametlles, les nous o la ruca.

Cost aproximat per ració: 1,45 €.

Ingredients

Preparació

  1. Arrenquem les fulles d’alfàbrega, les netegem i les eixuguem bé.
  2. Pelem l’all, el tallem a trossets i l’aixafem al morter.
  3. Hi afegim les fulles d’alfàbrega i un pessic de sal gruixuda, que ajudarà a triturar-les.
  4. Quan el contingut del morter s’hagi convertit en una pasta verda i lluenta, hi aboquem els pinyons. Els triturem junt amb els ingredients anteriors.
  5. Hi afegim l’oli a rajolins, com si féssim allioli, i hi anem tirant el formatge gradualment, a cullerades.
  6. Un cop lligada la salsa, la reservem.
  7. Bullim els spaghetti en aigua salada, a foc viu i sense tapar l’olla, durant el temps que indiqui el fabricant.
  8. Els escorrem i els barregem amb el pesto que acabem de preparar.
  9. Ratllem una mica més de parmesà pel damunt del plat i servim.

Variants

Per fer el pesto amb batedora, només cal posar tots els ingredients en el bol, llevat del formatge, i deixar que l’electricitat treballi per nosaltres. El formatge s’hi afegeix al final, tot remenant. Si no trobeu pecorino, substituïu-lo per grana padano, parmesà, sbrinz o un altre formatge molt sec i curat (sobretot, no utilitzeu formatges tendres, que el pesto us quedaria gomós). És imprescindible utilitzar alfàbrega fresca (mai seca!) i un oli d’oliva verge extra de primera qualitat.