Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Pasta amb cigrons

Pasta amb cigrons

L’Antonella Speranza, en un dels seus (molt recomanables) tallers de pasta, ens va parlar d’aquest plat. Jo feia anys que menjava la pasta amb mongetes, però mai no se m’havia acudit combinar-la amb cigrons, per bé que són llegums com les altres. Vaig pensar que aquest acoblament havia de ser bo per força, i vaig provar la recepta del seu blog La pasta per als catalans. Tan deliciosa com senzilla de preparar! Ara que ja l’he incorporada al meu receptari habitual, m’he permès algunes llicències. Trobo que l’api hi queda molt bé. Espero que ningú no s’ofengui per haver substituït també el format de la pasta. Els cigrons, dins d’aquest amagatall que formen les orecchiette, queden tan bonics!

Cost aproximat per ració: 0,85 €.

Ingredients

Preparació

  1. Trinxem l’api i el posem a sofregir en una cassola junt amb els grans d’all.
  2. Quan sigui tou i comenci a transparentar, hi aboquem els cigrons amb una mica de l’aigua de cocció (o tot el contingut del pot de vidre, si els utilitzem en conserva).
  3. Passats uns minuts, retirem els alls i triturem aproximadament la meitat dels cigrons.
  4. Aleshores hi incorporem la pasta i el litre d’aigua.
  5. Fem coure uns 10 minuts, o el temps que requereixi la pasta que utilitzem. El plat no és de cullera, però tampoc no ha de quedar eixut. Si veieu doncs que l’aigua s’evapora massa ràpid, afegiu-ne una mica més.
  6. Deixem reposar un parell de minuts i servim amb una mica de julivert i un rajolí d’oli cru per sobre.

Variants

Els italians són molt respectuosos quant al format de la pasta que va amb cada plat. Cal dir que la recepta original es fa amb legane, una pasta semblant a les tagliatelle. I per tant, si volem ser fidels a la tradició, caldria triar una pasta similar. Per contra, el sofregit és un terreny idoni per a les variacions. En el d’aquest plat, tan aviat hi trobem l’all tot sol, com acompanyat de peperoncino, ceba, tomàquet, api o fins i tot de galta de porc.