Situeu-vos en una villa romana. Un fresc representa una dona de cabells arrissats, amb una copa de vidre opalí a la mà. Reclinat al seu costat, embriac per la calor i el vi de Falern, un home barbut menja de mans de la jove, presagiant una migdiada tòrrida. L’escena inclou també les plantes i els ocells del jardí, pintats amb una minuciositat que permet reconèixer cada espècie. Gràcies a aquest afany detallista, es pot apreciar que la copa que sosté la dona és plena de préssecs amb vi i canyella, una delícia que –com tantes altres– els grecs i els romans ja van conèixer abans que nosaltres. Malgrat que ara tinguem a l’abast cuines sofisticades i ingredients exòtics, sempre hi haurà sabors que ens recordaran els nostres orígens, i que perviuran en el temps molt més del que ho faran les modes en el menjar… O nosaltres mateixos.
Cost aproximat per ració: 0,68 €.
Ingredients
- 4 préssecs madurs
- 75 g de sucre
- 350 ml de vi negre
- 1 culleradeta de canyella molta
- 1 clau d’olor
- La pell de 1/2 llimona (pelada ben prima, sense la part blanca)
Preparació
- Barregem en un cassó el vi amb el sucre, la canyella, el clau i la pell de llimona.
- El posem al foc i anem remenant fins que el sucre s’hagi dissolt. Reservem.
- Mentrestant, pelem i tallem els préssecs, i els posem en un bol.
- Colem el vi i, encara una mica calent, l’aboquem al bol. Remenem, tapem amb un tros de paper film i deixem que maceri com a mínim 1 hora fora de la nevera.
- Abans de servir, refrigerem una estona. Repartim el préssec amb vi en copes o bols individuals i, de manera opcional, decorem amb fulletes de menta o amb groselles.
Variants
Aquestes postres es poden fer també amb vi blanc (no el trieu gaire sec, en aquest cas), i amb altra fruita com nectarines o peres.