Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Puré de coliflor

Puré de coliflor

La coliflor és una hortalissa deliciosa, però té l’inconvenient que, quan es bull, desprèn una olor fètida, descoratjadora, i a causa d’això potser no en mengem tanta com ens agradaria. La culpa la tenen uns compostos de sofre anomenats isotiocianats que, en contacte amb l’aigua bullint, alliberen àcid sulfhídric. I no hi ha trucs que valguin. Amb una cocció tradicional no hi ha manera d’evitar el tuf. Ara bé, si coem la coliflor al vapor, evitant que entri en contacte amb l’aigua bullint, podrem gaudir d’aquesta hortalissa tan delicada sense haver d’obrir finestres. De passada, també conservarà un color blanc impol·lut, un gust intens i un munt de nutrients que les coccions massa perllongades haurien destruït. Us animeu a comprovar-ho?

Cost aproximat per ració: 0,95 €.

Ingredients

Preparació

  1. Triem els brots de la coliflor, els rentem i els posem a coure al vapor durant 10 minuts. Un cop acabada la cocció, els reservem en el mateix cistell, amb l’olla tapada.
  2. Per una altra banda, piquem la ceba i la part blanca del porro, i els posem a sofregir en una olla a foc baix, amb una mica d’oli i mantega.
  3. Passats deu minuts, o abans que la ceba i el porro agafin color, hi afegim la patata pelada i tallada a daus. Remenem.
  4. Cobrim el sofregit amb el brou i les dues cullerades de vinagre. Salem només si és necessari i deixem coure deu minuts més.
  5. Triturem la coliflor amb la batedora i la incorporem a l’olla.
  6. Finalment hi afegim la crema de llet i remenem fins que la barreja sigui homogènia.
  7. Servim amb crostonets de pa, llesquetes torrades tallades molt fines o una mica de cibulet.

Variants

Podríem afegir un quart de fonoll, tallat finet, junt amb les verdures del sofregit. El seu gust combina molt bé amb el de la coliflor i, a més, evita possibles flatulències.