Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Rotlle de te matcha

Rotlle de te matcha

El matcha és un dels millors tes verds japonesos. Es prepara (de manera bastant cerimoniosa) barrejant-lo amb aigua a 70 °C i remenant enèrgicament, ja que aquest te es presenta en pols. Pel seu gust intens, però potser també pel seu color cridaner, el podem trobar sovint a la pastisseria nipona, ja sigui com a ingredient principal d’un gelat, o d’un pa de pessic que ens servirà de base per aquest rotlle. Cal dir que el te matcha també és un dels més cars, però n’utilitzarem quantitats tan petites que ens podem permetre la despesa, fins i tot en un blog de cuina low cost!

Cost aproximat per ració: 0,45 € (en surten 6 racions).

Ingredients

Per al pa de pessic:

Per al farcit:

Preparació

  1. Folrem en primer lloc una plata rectangular amb paper de forn, doblegant les vores cap amunt.
  2. Encenem el forn a 170 °C.
  3. Barregem bé la farina, el te matcha i el bicarbonat, passant-los junts tres o quatre vegades per un colador gros.
  4. Separem els rovells de les clares.
  5. Batem les clares a punt de neu, incorporant poc a poc la meitat del sucre (40 g). Reservem.
  6. Per altra banda, batem els rovells amb els restants 40 g de sucre, fins que la barreja sigui de color groc molt clar.
  7. Als rovells hi incorporem la barreja de farina i te matcha, tot remenant.
  8. Hi afegim aleshores 1/3 del merengue que havíem reservat. Remenem i, quan aquesta part s’hagi integrat de manera homogènia amb els rovells, hi aboquem la resta.
  9. Remenem suaument, movent la cullera de baix a dalt, fins que la barreja agafi llustre (uns 5 minuts, o 100 cops, per ser més precisos).
  10. Aboquem la massa al motlle folrat. Allisem amb l’espàtula i eliminem les possibles bombolles que hi puguin quedar. Com? Deixant caure la plata des d’uns 5-10 cm damunt del marbre.
  11. Coem al forn (sense ventilador) durant 25 minuts. Per garantir que pugi de manera uniforme, a mitja cocció donem a volta a la safata del forn.
  12. Desemmotllem el pa de pessic i el dipositem damunt el marbre, sense retirar el paper (que estarà enganxat a la massa). El tapem amb el motlle cap per avall i deixem que es refredi lentament. Tapat conservarà la humitat que ens interessa que tingui.
  13. Mentre es refreda, prepararem el farcit.
  14. En primer lloc, posem a estovar la gelatina en aigua freda.
  15. En un cassó, escalfem l’aigua amb el suc i la pell de llimona.
  16. Quan arrenqui el bull, hi afegim el te matcha. Remenem i reservem.
  17. En un bol, batem els ous amb el sucre. Hi afegim la Maizena dissolta en un parell de cullerades d’aigua freda.
  18. Llencem la pell de llimona. Aboquem la meitat del te calent al bol on tenim els ous barrejats amb el sucre i la Maizena. Remenem.
  19. Aboquem aquesta barreja al cassó amb la resta del te, i tornem a posar al foc.
  20. Coem fins que comenci a espessir. Aleshores, hi afegim la gelatina escorreguda, remenem i deixem que el farcit es refredi.
  21. Quan tingui la consistència d’una crema, i el pa de pessic ja estigui més o menys fred, muntarem el rotlle.
  22. En primer lloc, desenganxem les vores del paper de forn, i tapem la superfície del pa de pessic amb un nou paper. Li donem la volta, de manera que el paper enganxat ens quedi a la part superior.
  23. Amb molta cura, desenganxem el paper del pa de pessic. El tornem a dipositar on era i el tombem un altra vegada.
  24. Amb un ganivet de serreta, tallem un dels extrems del pa de pessic al biaix. Aquest tall ajudarà a que el rotlle tanqui bé, ja que l’extrem exterior no serà tan gruixut.
  25. Estenem la crema de te amb una espàtula, deixant un marge sense farcir en l’extrem que hem tallat.
  26. A continuació, utilitzarem el paper com si es tractés d’una estoreta de fer sushi, per ajudar-nos a enrotllar el pa de pessic i la crema junts.
  27. Un cop format el rotlle, l’emboliquem amb un dels papers de forn que hem utilitzat. Tapem hermèticament amb paper film i deixem refredar a la nevera.
  28. Servim amb sucre de llustre per damunt.

Variants

Si no trobeu te matcha, o com a alternativa per aromatitzar aquest rotlle, substituïu cada cullerada de te per dues de cacau pur, i decoreu el rotlle amb encenalls de xocolata negra. En aquest cas, per al farciment us aconsello que en lloc de llimona utilitzeu taronja. Amb el cacau i la xocolata negra hi queda d’allò més bé!