Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Rotllets vietnamites (nem)

Rotllets vietnamites (nem)

Les preparacions en forma de rotllets, ja siguin fets al vapor, fregits o combinant ambdues coccions, són com petites sorpreses. No revelen el seu contingut fins que són a la boca, afegint al plaer de menjar l’al·licient de descobrir el que la vista ens ha ocultat fins aquell moment. La cuina asiàtica en té uns quants exemples. Aquest estiu, arran d’un curs de cuina vietnamita on vaig descobrir la varietat i frescor d’una gastronomia fins llavors quasi desconeguda, vaig incorporar els nem als meus menús. Quan encara són crus, embolicats amb una oblea finíssima i translúcida de farina d’arròs, aquests rotllets us recordaran una crisàlide. És quan són acabats de fregir que, com un esclat, alliberen tots els sabors continguts a l’interior i de sobte desitgem viatjar a Orient per menjar-nos-ho tot.

Cost aproximat per ració: 1,85 € (en surten una vintena llarga).

Ingredients

Preparació

 1. Posem els bolets en remull durant 1/2 hora.
 2. Submergim els fideus en aigua tèbia durant 10 minuts. Després els escorrem i els tallem amb les tisores en trossos d’uns 2 cm.
 3. Mentrestant, tallem la ceba a dauets i la pastanaga en bastonets ben fins.
 4. Piquem el coriandre, el gra d’all i els llagostins.
 5. Finalment, piquem també els bolets un cop estiguin tendres.
 6. Barregem tots aquests ingredients amb la carn de porc.
 7. Hi afegim 2 ous, sal i pebre i pastem.
 8. Deixem reposar aquesta massa a la nevera durant uns 30 minuts.
 9. Mentrestant, podem preparar la salsa. Barregem: 2 cullerades de salsa de peix, 2 de sucre, 2 de suc de llima i 8 d’aigua. Afegim salsa Sriracha si ens agrada el picant. Reservem la salsa a la nevera.
 10. Arribat el moment de fer els rotllets, traiem una oblea del paquet i la humitegem d’una d’aquestes maneres: a) remullant-la en aigua durant 5 segons, posant-la plana damunt la taula i escorrent l’excés d’aigua amb la ma; o b) col·locant-la durant 20 segons entre dos draps molls.
 11. Posem una cullerada del farcit en el terç inferior de l’oblea. Per situar-nos, si l’oblea fos una cara, el farcit seria la boca :-). No carreguem massa els rotllets, perquè aleshores costaran més de tancar i de fregir.
 12. Enrotllem, embolicant el farcit com si féssim una cigarreta, fins arribar al centre de l’oblea. Aleshores pleguem els dos costats cap a l’interior i seguim enrotllant.
 13. Repetim l’operació amb la resta de rotllets, procurant fer-los més o menys de la mateixa mida. Us en sortiran aproximadament 20. L’oblea d’arròs humida és una mica enganxosa, i per això els anem reservant separats, sense apilar-los.
 14. Els fregim per tandes en oli vegetal.
 15. Els servim calents. Es mengen embolicats amb una fulla d’enciam i un parell de fulletes de menta, i sucant-los a la salsa. Els que ens sobrin els podem fregir només a mitges i congelar. Quan els haguem de consumir, només caldrà posar-los a la paella amb oli calent i acabar-los de coure.

Variants

El farcit dels nem és molt variable. Pot ser només de carn, o només de llagostins, o incorporar altres verdures, com brots de soja o fins i tot moniato. Aneu provant fins trobar els ingredients i la proporció que us agradi més. Eviteu, això sí, que la massa resulti excessivament humida, ja que seria més difícil donar-los forma.