Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Salmó curat (gravlax)

Salmó curat (gravlax)

Si la paraula gravlax us fa pensar en un armari d’Ikea, no aneu desencaminats. Aquesta és una de les múltiples maneres en què els suecs preparen el seu ingredient estrella: el salmó. Junt amb les mandonguilles i el knäckebröd, aquest peix blau forma part de l’alimentació dels suecs des que van aprendre a pescar, i encara avui predomina en tota la cuina escandinava, generalment condimentat amb anet. El gravlax no és salmó fumat, però tampoc no és marinat (els ingredients amb què s’adoba són secs) i, malgrat això, el resultat sembla un híbrid entre totes dues tècniques. És molt fàcil de preparar i sabreu si us ha sortit bé perquè se us desfarà a la boca.

Cost aproximat per ració: 1,80 €.

Ingredients

Preparació

  1. Revisem el salmó i retirem amb unes pinces les espines que hi puguin quedar.
  2. Barregem la sal, el sucre i el pebre.
  3. Cobrim el fons d’un recipient hermètic amb una mica d’aquesta barreja.
  4. Hi col·loquem el salmó, amb la pell a la part de baix.
  5. Posem l’anet per sobre del peix i el cobrim completament amb la resta de sal, sucre i pebre. Si cal, preparem més barreja: sempre al 50 %, i tanta com calgui perquè no quedi cap zona descoberta.
  6. Premem el peix amb les mans, tapem el recipient i el posem a la nevera durant 48 hores. (També podríem embolicar el peix amb paper film, però cal tenir present que deixarà anar una mica de líquid).
  7. Passat aquest temps, esbandim el salmó sota l’aixeta.
  8. El tallem ben fi, al biaix. (Caldrà fer doncs un primer tall a 45° que ens servirà d’excusa per tastar el resultat).
  9. Ja el podem servir. Per exemple, damunt de torradetes amb mantega o formatge a les fines herbes.

Variants

Per evitar riscos, congeleu el salmó (i després descongeleu-lo) abans de curar-lo. La barreja de sal i sucre, a més de pebre, també pot contenir altres condiments en quantitats moderades (no es tracta d’anul·lar el gust del peix). Proveu a afegir-hi una mica de pell de llimona ratllada o mig gotet de vodka.