Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Sardines marinades

Sardines marinades

Segons escriu Josep Pla a El que hem menjat, “la sardina és el peix millor de tots els peixos que divaguen per les aigües amargues, sempre que es compleixin dues condicions: que arribin a taula en el moment adequat i que no s’abusi en menjar-ne. La sardina, fins i tot quan es troba en el moment de la seva màxima comestibilitat, no s’ha de menjar cada dia. Fatiga, cansa i, si és devorada amb golafreria —manera de menjar que en aquest país encara es pot veure!— és com una escopeta el tret de la qual surt per la culata. D’aquest peix, no se’n pot abusar, si no es vol arribar a resultats extravagants.”

Desconec quins són els temuts efectes que vaticina en Pla. Melangioses meditacions? Tendències a la misantropia? Sigui com sigui, fem-li cas. Moderem-nos i aprofitem que ara és el millor temps per menjar aquest peix. Començant a la segona quinzena d’abril i amb un moment culminant pel maig, la sardina “és grossa, grassa, greixosa, de carn dura però suau. És el moment d’enfrontar-s’hi d’una manera decidida i impel·lent.” Som-hi, doncs!

Cost aproximat per ració: 1,62 €.

Ingredients

Preparació

  1. Dissolem 100 g de sal en 1 litre d’aigua calenta i la deixem refredar completament.
  2. Mentrestant, netegem els filets de sardina, eliminant totes les espines i les escates que hi pugui haver.
  3. Les submergim en l’aigua salada (i ja ben freda) durant 5 minuts. Aquest temps ja és suficient per dessagnar-les i treure’ls una mica la fortor.
  4. A continuació, les posem a marinar en vinagre durant uns 30 minuts.
  5. Les eixuguem del tot, les passem a una plata i les cobrim amb oli d’oliva verge extra fins l’endemà.
  6. Servim les sardines damunt d’una coca salada, d’una llesca de pa amb tomàquet o amb un acompanyament de verdures cuites o crudités.

Variants

Una bona opció per acompanyar les sardines és fer un tartar amb tomàquet carnós (tipus cor de bou) picat ben fi, i una ceba tendra tallada a làmines quasi transparents. Només cal barrejar aquests ingredients amb unes gotes d’oli extra verge i unes fulletes d’alfàbrega, i obtindrem el company ideal de la sardina durant els mesos de més calor.