La salsa puttanesca té uns ingredients 100 % mediterranis: all, olives, tomàquets, anxoves, tàperes, bitxo, orenga… i un nom sorprenent, l’origen del qual ha donat lloc a hipòtesis tan diverses com improbables. Arthur Schwartz, autor de Naples at table, atribueix l’adjectiu “puttanesca” al fet que el propietari d’un bordell del barri espanyol acostumava a obsequiar els seus clients amb aquest plat, aprofitant la facilitat, el baix cost i la rapidesa amb què es prepara (no sabem si abans, per donar-los força, o després, perquè es refessin). Altres interpretacions menys fantasioses vindrien a dir que el nom és fruit de la casualitat o invenció d’algun restaurador especialment dotat per al branding. Naturalment, ens quedem amb la teoria de Schwartz.
Cost aproximat per ració: 1,60 €.
Ingredients
- 400 g de spaghetti Garofalo
- Oli d’oliva verge extra
- 3 grans d’all
- 8 – 10 anxoves
- 1 culleradeta de tàperes
- 6 peperoncini (bitxos de Caiena)
- 100 g d’olives negres sense pinyol
- 400 g de tomàquets pera madurs
- 1 culleradeta de postres d’orenga
- Parmesà ratllat
Preparació
- Posem a bullir una olla amb aigua i sal (per cada 100 grams de pasta, 1 litre d’aigua i 10 grams de sal).
- Mentrestant, pelem els tomàquets i els tallem a daus petits, eliminant les llavors.
- Piquem també l’all ben petit, trinxem les anxoves i tallem les olives a rodanxes.
- Mentre es cou la pasta, escalfem oli en una cassola. Hi sofregim l’all i els peperoncini esmicolats amb els dits durant un minut.
- Llavors hi posem les anxoves, que aixafarem lleugerament amb la cullera de fusta. Al cap de 2 minuts, o quan les anxoves ja s’hagin desfet, hi aboquem les olives i les tàperes. Deixem coure 2 minuts més.
- Afegim el tomàquet, l’orenga i un cullerot de l’aigua de cocció dels spaghetti. Tapem la cassola i fem coure 5 minuts. Com que les anxoves són molt salades, no hem afegit sal, però ara seria el moment de tastar i rectificar si fos necessari.
- Colem la pasta i la barregem amb la salsa. L’hi deixem un parell de minuts, que s’impregni bé dels sabors.
- Servim de manera facultativa amb una cullerada de parmesà ratllat.
Variants
Proveu de fer aquest plat amb linguine, un format de pasta més típic la Campania, i ajusteu els ingredients de la salsa als vostres gustos. Jo no soc gaire amant de les tàperes, i per això n’he reduït la quantitat. Per contra, he carregat les tintes amb el picant.