Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Spaghetti cacio e pepe

Spaghetti cacio e pepe

Mireu si és bàsica aquesta recepta, que el mateix nom del plat funciona a la vegada com a llista d’ingredients! A més de l’aigua i la sal per bullir la pasta, per als spaghetti cacio e pepe només cal això: spaghetti, formatge i pebre negre. El que més m’intrigava, de fet, no tenia res a veure amb l’elaboració del plat –ben senzilla– sinó amb l’etimologia de la paraula cacio, que jo associava primer amb el caciocavallo, una varietat de formatge que, en canvi, no apareix a la recepta.

I és que cacio prové del mot caseus amb què els llatins anomenaven el formatge. D’aquesta arrel deriven entre d’altres la caseïna, el queso castellà, el Käse alemany o el cheese anglès. Per contra, el fet que els legionaris romans utilitzessin sovint el terme formaticum per indicar una forma d’aquest producte va donar lloc a les denominacions del formatge en idiomes com el català, el francès o l’italià.

Els spaghetti cacio e pepe són un dels pilars de la cucina povera romana que, com tantes altres menges i tradicions, val la pena recuperar i incorporar a la nostra cuina de cada dia.

Cost aproximat per ració: 0,90 €.

Ingredients

Preparació

  1. Posem a bullir una olla amb 4 l d’aigua salada.
  2. Hi tirem la pasta i la deixem coure el temps que indiqui el paquet.
  3. Mentrestant, ratllem el formatge i triturem el pebre amb el molinet. Els barregem en un recipient gros, que després pugui contenir la pasta amb comoditat.
  4. Quan la pasta estigui al dente, reservem un cullerot de l’aigua de cocció. Escorrem aleshores la pasta i l’aboquem al recipient amb el formatge i el pebre, tot remenant.
  5. Hi afegim una mica de l’aigua de cocció i remenem enèrgicament fins que el formatge, en fondre’s, es converteixi en una crema. Rectifiquem de formatge o d’aigua de cocció, segons com quedi la consistència d’aquesta salsa.
  6. Servim immediatament, amb una mica més de formatge ratllat i pebre mòlt per sobre. Millor encara si prèviament escalfem els plats.

Variants

El pecorino romano és un formatge d’ovella curat, però més tendre que el parmesà o el grana padano. Malauradament, només es troba en tendes especialitzades. Per això, si no en podeu aconseguir, proveu a utilitzar un grana padano ben tendre, o un manxec que es ratlli bé. Si a causa del tipus de formatge emprat la crema de formatge resulta un pèl gomosa, proveu a afegir-hi una cullerada abundant d’oli d’oliva o mantega fosa.