Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Sushi

Sushi

Sí, sushi! En un blog dedicat a receptes econòmiques, i sense fer servir trucs ni ingredients de segona! El kappa maki, farcit amb cogombre, és un dels rotlles més populars al Japó i també un dels més senzills d’elaborar, ideal per als que s’inicien en aquest art i per als aprensius que no gosen menjar peix cru. Si no ho heu provat mai, ja veureu que enrotllar makis és molt més fàcil del que sembla. Infinitament més senzill que liar-se una cigarreta a mà, i molt més profitós! Seguiu atentament les instruccions, practiqueu… i els acabareu fent amb els ulls tancats!

Cost aproximat per ració: 0,92 € (en surten 6 racions).

Ingredients

També necessitarem una estoreta de bambú per formar els rotlles, un colador gros per rentar l’arròs i una safata de plàstic, fusta o vidre (que no sigui metàl·lica) per refredar-lo.

Preparació

  1. Rentem l’arròs amb 3 o 4 aigües, fins que pràcticament surtin transparents, tal com ho fa aquest xicot.
  2. Tot seguit, deixem l’arròs en remull durant 30 minuts com a mínim.
  3. Passat aquest temps, l’escorrem i el posem en un cassó amb el mateix volum d’aigua i una mica més (un 10 % aproximadament). L’aigua ha d’arribar un dit per sobre del nivell de l’arròs.
  4. Engeguem el foc i esperem que arrenqui el bull. Deixem bullir l’arròs 1 minut a foc viu i 10 minuts més a foc baix, amb el cassó tapat i sense remenar.
  5. Mentre es cou l’arròs, barregem el vinagre amb el sucre i la sal, remenant perquè es dissolgui tot bé. Reservem.
  6. També podem aprofitar per tallar els fulls d’alga per la meitat i per preparar el wasabi si l’hem comprat en pols. Simplement, l’hem de barrejar amb la mateixa quantitat d’aigua fins obtenir una massa modelable, gairebé com plastilina.
  7. Quan l’arròs sigui cuit, l’escampem sobre la safata. Hi aboquem la barreja de vinagre i la repartim bé amb una espàtula o cullera de fusta. Si cal, ventem l’arròs amb un vano perquè es refredi.
  8. Mentrestant, podem veure tot el procés que segueix en aquest vídeo tan entenedor.
  9. Rentem el cogombre, el pelem o raspem lleugerament la pell i el tallem longitudinalment per la meitat. A continuació, partim cada meitat també longitudinalment en quatre o cinc trossos, segons el gruix del cogombre. Descartem la part de les llavors.
  10. Estenem l’estoreta i hi posem mitja fulla d’alga nori.
  11. Amb les mans molles, agafem un sarpat d’arròs i cobrim 3/4 parts de l’alga, vigilant que el gruix no sigui excessiu.
  12. Al mig de l’arròs escampem unes llavors de sèsam i a sobre hi disposem les tires de cogombre.
  13. Amb l’ajut de l’estoreta, formem el rotlle i premem perquè quedi ben compacte. Si passem un dit moll sobre el tros d’alga que queda al descobert, ens assegurem que quedi perfectament segellat.
  14. Tallem els extrems amb el ganivet. Tot seguit, dividim el cilindre en 6 trossos. El ganivet ha d’estar molt ben esmolat. Mullant la fulla amb una mica d’aigua o vinagre d’arròs, encara lliscarà millor.
  15. Servim els makis junt amb una muntanyeta de wasabi, uns trossets de gingebre i un petit bol de salsa de soja.

Variants i consells

A més del sèsam, podeu afegir alvocat trossejat, tires de ceba tendra o de pastanaga. De fet, els ingredients poden variar molt, incloure peix (generalment tonyina o salmó, però també cranc, anxoves…) o una truita tallada a tires.

També es pot incorporar el wasabi dins del rotlle en lloc de servir-lo a banda. En aquest cas, caldria sucar el dit al wasabi i fer una pinzellada sobre l’arròs abans de posar-hi el sèsam o el cogombre. Això sí, compte, que és molt picant! Renteu-vos les mans després de tocar-lo i no se us acudeixi fregar-vos els ulls o les mucoses! Al seu favor, cal dir que és un potent bactericida i us alliberarà els sinus nasals en cas de congestió. Molt millor que el Vicks VapoRup!

I com es menja?

Aquests makis, com tots els que tenen l’alga nori a l’exterior, es poden agafar amb els dits. Es mengen sencers, després de posar-hi una punteta de wasabi amb el bastonet i sucar-los lleugerament a la salsa de soja.

El gingebre se serveix com acompanyament, però no es menja junt amb el maki, sinó entre un mos i un altre. D’aquesta manera, al refrescar la boca, permet apreciar millor els sabors de les diverses varietats de sushi que conformen el plat o rebaixar la picor del wasabi.