Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Tarte Tatin

Tarte Tatin

Un dels al·licients de cuinar –a més de poder menjar i compartir els resultats de la nostra feina– és la creativitat que envolta els preliminars. Remenar receptes i comparar diverses versions d’un mateix plat ja ens estimula les papil·les i fa bullir la imaginació. És com arreglar-se per una cita. (El que passi tot seguit ja és més arriscat, i ens pot fer repetir o donar per rematada la operació). La Tatin mai no us decebrà. Animeu-vos a provar-la!

Cost aproximat per ració: 0,74 €.

Ingredients

Necessitarem també una cassola de terrissa o de ferro colat (de vores baixes), o bé una paella de ferro (de les d’abans, sense antiadherents ni mànecs aïllants, perquè l’haurem de ficar a dins del forn).

Preparació

 1. Escalfem el forn a 190 °C.
 2. Pelem les pomes, les partim per la meitat verticalment i n’eliminem el cor. A mida que tinguem a punt les mitges pomes, les anem deixant en un bol amb aigua i el suc de llimona, per evitar que s’ennegreixin.
 3. Posem el sucre a la cassola, a foc molt baix.
 4. Obrim longitudinalment la beina de vainilla i amb la fulla del ganivet en traiem les llavors. Posem les llavors i la beina junt amb el sucre, per donar-hi aroma. Hi afegim també el licor.
 5. El sucre començarà a bullir i tot seguit a fer grumolls. Anem remenant, amb paciència.
 6. Quan el sucre agafi una tonalitat avellana i comenci a filar i a desprendre una olor deliciosa de caramel, traiem la cassola del foc.
 7. Retirem la beina de vainilla i hi posem la poma escorreguda, de manera ordenada i sense que es cavalquin els trossos, però cobrint el màxim de superfície. Primer, amb la part plana tocant a la cassola.
 8. Passats uns 5 m, tombem les mitges pomes i les deixem en la seva posició definitiva, amb la part convexa a baix.
 9. Afegim la mantega tallada a petits cubs pel damunt de la poma. Passats uns 5 m, i comptant que el forn ja deu estar a la temperatura idònia, retirem la cassola del foc.
 10. Agafem la pasta de full (d’un diàmetre una mica més gran que la cassola), i l’estenem per damunt de les pomes. Amb una cullera de fusta fiquem les vores cap a dins, per embolcallar el farciment de poma.
 11. Punxem una mica la pasta amb la punta d’un ganivet, perquè les pomes respirin.
 12. Coem al forn durant uns 30 minuts, fins que la pasta de full es vegi ben daurada.
 13. Traiem la cassola del forn i la deixem refredar un parell de minuts. (Ni un més! Si no, el caramel es solidificaria i faria que la Tatin ens quedés enganxada a la cassola per sempre més).
 14. Arriba el moment crític: abocar la Tatin en una plata. Per fer-ho, cal prendre precaucions, ja que pot regalimar caramel i cremar-nos. Per evitar-ho, col·loquem damunt la cassola un tros de paper de forn i -cap per avall- una plata que pugui contenir la cassola que hem posat al forn. Amb unes bones manyoples i un gest decidit, tombem la cassola com si fos una gran truita de patates.
 15. Servim la Tatin tèbia o, com a mínim, sense refredar a la nevera.

Variants

La Tatin a França és tota una institució. Això vol dir que hi ha puristes que us diran que no s’hi ha de posar Calvados. O que les pomes han de ser reinetes. Proveu-ho, segur que serà exquisit. Una bona idea és servir-la amb una bola de gelat de vainilla. Paradoxalment, la majoria de receptes també diuen que les pomes han de ser grosses, i alhora recomanen que cobreixin el màxim de superfície. I és clar, això s’aconsegueix molt millor amb pomes petites, com jo recomano. És una qüestió de geometria plana…