Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Truita de patates

Truita de patates

Per bé que la truita de patates tingui tantes versions com cuiners hi ha al nostre país, i que d’aquests milers de truites n’hi hagi moltes mereixedores de cinc estrelles, tinc la sort de poder menjar sovint la que considero la meva truita ideal: lleugerament daurada per fora, tendra i baveuse per dins, i al punt de sal. I per això no sóc fàcil d’acontentar. Com que és un plat tan senzill, exigeixo que els ingredients siguin de la millor qualitat, i que les proporcions siguin equilibrades i sempre idèntiques. No suporto les truites resseques i deixo directament al plat les que estan massa salades. Ja ho veieu: per fer-me una truita de patates, cal ser un primmirat.

Cost aproximat per ració: 0,35 €.

Ingredients

Preparació

  1. Tallem les patates en làmines irregulars.
  2. Posem 4 cullerades d’oli en una paella grossa. Hi afegim la patata, salem i remenem.
  3. Tapem la paella i la posem a foc ben baix.
  4. Deixem que la patata, per acció de la sal i del propi vapor, es vagin amorosint durant uns 20-25 minuts. Remenem de tant en tant.
  5. Quan ja estigui ben tendra i hagi agafat color daurat, retirem la patata de la paella. Deixem que es refredi una mica.
  6. Mentre, batem lleugerament els ous.
  7. Hi incorporem la patata ja tèbia, remenant.
  8. Greixem una paella més petita (24 cm) amb una mica d’oli i l’escalfem a foc mig-alt. Quan estigui calent, hi aboquem la barreja de patata i ou. Sacsegem una mica perquè no s’enganxi.
  9. Quan estigui cuita d’una banda, tombem la truita. Jo faig servir una tapadora grossa d’alumini, i la mullo perquè no s’hi enganxi res. Giravoltem la paella, subjectant bé la tapadora al damunt, i deixem lliscar la truita per coure-la per l’altre costat.
  10. Ja la podem servir (o deixar-la refredar una estona si la volem menjar com a tapa).

Variants

El món es divideix en dos bàndols: els que fan la truita de patata amb ceba i els que, com jo, la prefereixen sense. Sempre he pensat que, si la truita de patates hagués de dur ceba, n’hauríem de dir “truita de patata i ceba”. A banda d’aquesta (obvia, ja coneguda) dicotomia, hi ha interpretacions inesperades i ben originals d’aquest plat tan humil. Us remeto al llibre de José Carlos Capel Homenaje a la tortilla de patatas, on trobareu les versions dels millors cuiners del país.