Sopars de duro
Menús sibarítics per a totes les butxaques
Verat (amb ve baixa) i escalivada

Verat (amb ve baixa) i escalivada

Les paraules homòfones són aquelles que es pronuncien igual, però cal escriure de diferent manera. Són molt útils per delatar els analfabets que, parlant, aconsegueixen dissimular la seva condició. (Si mai us envien un SMS preguntant “Haber que te apetece”, però, la vostra resposta ha de ser “Dejar de vernos”, i quan abans millor!). En el cas de verat (peix blau) i barat (adjectiu), el fet que aquest peix es caracteritzi precisament pel seu baix cost ha propiciat alhora una curiosa metonímia, que fa que alguns peixaters venguin un barat que també acostuma a ser el més ídem de la parada. Només us puc recomanar que en compreu (ara és l’època ideal) i el proveu. Els exemplars ressecs i plens d’espines que podeu haver menjat als restaurants de menú no li fan justícia.

Cost aproximat per ració: 1,20 €.

Ingredients

Preparació

  1. Encenem els fogons i posem les albergínies directament sobre la flama. Les anem tombant perquè es facin per totes bandes.
  2. Les retirem del foc passats uns 10 minuts (depenent de la mida que tinguin), quan hagin adquirit una consistència flonja i la pell es comenci a desprendre.
  3. Emboliquem les albergínies amb un plec de papers de diari i deixem que es refredin.
  4. Les pelem sota el raig de l’aixeta, amb les mans. Les trossegem i en descartem les llavors.
  5. Amanim l’albergínia amb sal i oli i deixem que reposi una estona.
  6. Obrim els verats i els desespinem. De cadascun en fem quatre filets, que podem tallar pel mig per fer-los més curts.
  7. Suquem una paella amb quatre gotes d’oli. Hi posem els filets per la part de la pell.
  8. Al cap d’1 minut els tombem i deixem que es facin 30 segons més. Que tot just canviïn de color!
  9. Servim el peix sobre l’albergínia escalivada.

Variants

Jo afegeixo a l’escalivada també un pebrot vermell. Incomprensiblement, no agrada a tothom i per això no l’he incorporat en aquesta recepta. Unes olives sevillanes i una copa de vi blanc a la temperatura adequada remataran amb èxit aquest plat tan estiuenc. Per degustar a la terrasseta amb pantalons curts.